Picture

ØKOLOGI – FORDI VI KUN HAR EN PLANET

Seks af de ni planetære grænser er overskredet.
De 10 højest vurderede risici i et tiårsperspektiv handler alle om, hvad der sker med klimaet, biodiversiteten og naturressourcerne.
Den måde, vi dyrker jorden på, og de fødevarer, vi producerer og forbruger, er både en central del af problemet, men også en afgørende del af løsningen.

Der er ikke længere nogen tvivl om, at vi ikke kan blive ved med at dyrke vores jord og producere vores mad, som vi gør i dag.
Der er behov for, af det danske landbrug omstilles, og vi skal lære at spise, forbruge og producere mad på en helt ny måde.

Klik på billedet og se:

  • De grønne områder er inden for de planetære grænser.
  • De gule områder har med en vis uvished overskredet de planetære grænser.
  • De røde områder har med sikkerhed overskredet de planetære grænser, og der bør sættes ind med indsatser, som kan nedsætte problemts omfang.
  • De grå områder er endnu ikke undersøgt tilskrækkeligt.

Kilde: Richardson, Katherine et al. (2023): “Earth beyond six of nine planetary boundaries”, World Economic Forums Global Risk Rapport 2023.

Picture Top 3 økologiske mærkesager

  • Sunde måltider
    Gennem vores daglige måltider kan vi på en meget direkte måde skabe øget sundhed, trivsel og meningsfulde fællesskaber med udgangspunkt i ren, grøn og smagfuld mad.

  • Gode dyreliv
    Dyr er sansende væsener – og skal behandles derefter. Økologisk Landsforening arbejder for, at husdyr lever i overensstemmelse med deres naturlige behov og adfærd bl.a. ved at leve i det fri, når årstiden tillader det og have adgang til udearealer, når de er på stald.

  • Frugtbar jord
    Klimaet, biodiversiteten og vores vandmiljø er i krise, og jorden er et af vores vigtigste redskaber til løsningen. Det er i jorden, vi binder CO2, og der vi starter vores madsystem.

    Det er også gennem frugtbar jord, vi skaber levegrundlag for mi­krober, svampe og mikroliv, som sikrer robuste økosystemer, der kan regenerere sig selv.

    Det er i måden, vi indretter vores dyrkningsflader, at vi skaber levegrundlag for vilde planter, in­sekter og dyr. Og det er ved fraværet af syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning, at vi skåner vores grundvand og havmiljø for mødet med giftstoffer, kvælstof og fosfor.

Bemærk venligst at "Frugtbar jord" beskriver økologiens formaliserede og certificerede tilgang til regenerativt landbrug.

Tjek også Hele den økologiske strategi

Jeg bor i Odsherred, derfor har jeg lavet kortet over økologer i Odsherred. Du kan bruge det som det er - eller zoome op.

På en række af økologerne er der link til deres hjemmeside og en video.
Du kan se videoerne herunder - det er en spilleliste med mange videoer.

Picture De bedste og mest relevante oplysninger får jeg fra Økologisk Landsforening.

Nyheder om Økologi.

Picture Det tager lang tid for planter at komme sig efter konventionel drift, viser ny forskning. Vi kan muligvis have undervurderet økologiens fordele og udbytter, påpeger forskere, efter at deres studie viser en fordobling af plantearter - men først efter flere årtiers økologisk drift.

Lige nu er økologisk landbrug den bedst underbyggede metode til at dyrke jorden, så både jord, planter, dyr og forbrugere lever bæredygtigt.

Økologien er under udvikling og skal plejes og styrkes.

Fremtidens landbrug er plantebaseret og uden giftige sprøjtemidler.

Brugen af gødning og sprøjtemidler giver måske effektive og rentable landbrug på kort sigt, men har store konsekvenser for miljøet og de næste generationers muligheder på langt sigt.

Der skal ske ændringer for brugen af vores jord, så vi sørger for, at dem der kommer efter os ikke skal rydde op efter vores brug af gødning og gift.

Picture Økologisk Landsforening tilslutter sig de fire økologiske grundprincipper, som er udarbejdet globalt og danner rammen for økologiens værdigrundlag.

De fire økologiske principper

  • Sundhedsprincippet arbejder med en tæt sammenhæng mellem menneskers sundhed og økosystemernes sundhed - sund jord skaber sunde fødevarer, der giver sunde dyr og mennesker. Det handler om at opretholde fysisk, mental, social og økologisk trivsel. Økologiens rolle, hvad enten det er i landbrug, forarbejdning, distribution eller forbrug, er at opretholde og forbedre sundheden i økosystemerne og organismerne både i jorden og hos mennesker. Det er økologiens mål at producere nærende fødevarer af høj kvalitet, der bidrager til sundhed og trivsel. Derfor bør økologisk jordbrug undgå at anvende gødning, pesticider, medicin og tilsætningsstoffer der kan have uønskede virkninger for sundheden.

  • Kredsløbsprincippet bygger på levende, naturlige økologiske systemer og kredsløb. Økologisk jordbrug samarbejder med systemerne og kredsløbene, efterligner dem og hjælper med at bevare dem. For afgrøder er det den levende jord; for dyr er det gårdens økosystem; for fisk og havdyr er det vandmiljøet. Økologisk drift skal tilpasses lokale betingelser, økologi, kultur og omfang. Tilførsler udefra bør reduceres ved genbrug, recirkulering og effektiv brug af materialer og energi for at bevare og forbedre miljøkvaliteten og spare på ressourcerne. De der producerer, forarbejder, forhandler eller forbruger økologiske produkter bør beskytte og gavne det fælles miljø herunder landskaber, klima, levesteder, biodiversitet, luft og vand.

  • Retfærdighedsprincippet sikrer, at økologisk produktion sker retfærdigt og under hensyn til det fælles miljø, fairness, livsvilkår og ansvar for den fælles verden både mellem mennesker og deres forhold til andre levende væsener. Målet er at producere en tilstrækkelig forsyning af kvalitetsfødevarer og andre produkter, samt insistere på at dyr skal tilbydes forhold og livsmuligheder. der er i overensstemmelse med deres naturlige adfærd og trivsel. Natur- og miljøressourcer, som anvendes til produktion og forbrug, bør forvaltes på en måde, der er socialt og økologisk retfærdig, og sikres for fremtidige generationer. Retfærdighed kræver åbne systemer for produktion, distribution og handel, som tager højde for de sociale og miljømæssige omkostninger.

  • Forsigtighedsprincippet drager ansvar for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel, samt drager omsorg for miljøet. Økologisk produktion kan øge effektivitet og produktivitet, men uden at dette skader sundhed og trivsel for mennesker, natur og dyr. Derfor er der behov for at vurdere ny teknologi og afprøve eksisterende metoder på ny. På grund af den ufuldstændige forståelse af økosystemer og jordbrug, skal man handle med forsigtighed og omhu. Videnskab er nødvendig for at sikre, at økologisk jordbrug er sundhedsfremmende, sikkert og økologisk rigtigt. Men også praktisk erfaring, opsamlet visdom og viden har gedigne løsninger, afprøvet gennem tiden. Økologisk jordbrug bør forebygge væsentlige risici ved at vælge hensigtsmæssige teknologier og afvise de uforudsigelige, såsom genteknologi. Beslutninger bør afspejle værdier og behov hos alle der kan blive påvirket, ved hjælp af gennemskuelige og demokratiske processer.

De fire økologiske principper er udarbejdet af den internationale organisation IFOAM.